blog eet je warm

Eet jezelf warm op koude dagen

Als je koud gaat eten op dagen dat het al koud is, dan geef jij je lichaam meer werk om jezelf te verwarmen. Maar je kan je lichaam ook een handje helpen natuurlijk…

Wat moet je vermijden ?

Alles wat koud en verkoelend is, denk dan maar aan koude groente zoals komkommer, tomaat, sla dat soort zaken. Ook ijsjes en ijskoude dranken zijn geen aanrader in de winterperiode.

Alcohol zou je denken dat het verwarmend werkt, maar dat klopt niet. Alcohol zet de poriën wat verder open en zorgt dus voor afkoeling van het lichaam. Hoe gek het ook zal klinken, want initeël zou je denken dat je het juist warm krijgt van alcohol. Nee dus…

 

Wat werkt dan wel verwarmend in je keuken?

Rozemarijn, kruidnagel, peperkorrels, gember, kaneel, chilipoeder, nootmuskaat, knoflook, komijn, kerrie, venkelzaad, orgeno, peterselie, sesamzaad en basilicum.
Deze kruiden mag je in de winterdagen nét iets vaker en meer gebruiken, ze geven een pittige smaak aan je voeding en werken vaak ook ondersteunend voor de spijsvertering.

 

Ook bepaalde groenten zorgen voor een warm lijf

Het zijn voornamelijk heel aardse groenten, groenten die echt tegen de grond gekweekt worden. Je zou het kunnen samenvatten als de seizoensgroenten.
Pompoen, koolsoorten, spruiten, ui, prei, venkel, knolraap en zoete aardappel.

 

Bereidingswijze maakt het verschil

volgens de Chinese voedingsleer, maakt de bereidingswijze verschil. Zo kan je groenten die normaal niet voor dit seizoen geschikt zijn, verwarmend maken. Neem bv tomaten. Tomatensalade is geen aanrader nu, maar tomatensoep daarentegen weer wel… en geef nu toe, met dit weer kan soep toch smaken?

 

Wat dan met fruit?

Ook hier, fruit van bij ons en van het seizoen is een goede regel om te onthouden. Appels en peren dus,  niet te veel van eten, tenzij je ook dit warm maakt.
Warme appel met kaneel is een super goede combinatie. En erg lekker naar mijn idee 🙂

 

En verder…..

Warmte verdrijft de kou. Kom je verkleumt binnen, grijp je als vanzelf naar een kop soep, en op die momenten kan een stoofschotel toch heerlijk smaken?!
Lekker verwarmend eten, een eerste stap om verkoudheid en griep mogelijk te voorkomen 😉