Bereiden van Japanse groene thee

Soorten thee

Sencha
Genmaicha
Hojicha
Bancha
Gyokuro

Dit gaat over alle Japanse groene thee,
behalve over Matcha
Matcha heeft een andere manier van bereiden

 Verhouding thee en water

Algemeen, bij een thee van hogere kwaliteit gebruiken we
meer theebladeren en minder water.

Thee die echter van zichzelf bitter is,
bereiden we met minder bladeren en meer water.
Dit om de bitterheid niet zo sterk te laten uitkomen.

Thee die van zichzelf een zoete toets heeft,
wordt met meer theebladeren gezet en met minder water.

Iedereen heeft uiteraard een eigen smaakvoorkeur,
maar er zijn toch een paar standaard regels.
Van daaruit kan je zelf zoeken naar je persoonlijke smaak.

Gyokuro : 2gr thee op 3cl water
Sencha : 5gr thee op 15cl water
Genmaicha : 5gr thee op 15cl water
Hojicha : 5gr thee op 15cl water
Bancha : 5gr thee op 15cl water

Watertemperatuur

De juiste temperatuur van water is van groot belang.
Gebruik je té warm water dan komt de bitterheid van de theebladeren naar boven.
Deze bitterheid zal de juiste smaak van de thee overheersen en dat zou zonde zijn.

 

Doe bij voorkeur eerst water laten koken in een gietijzeren ketel.
De ketel maakt het water zachter wat de smaak van de thee alleen maar ten goede komt.

 

Gyokuro : 40° – 50°
Sencha : 60° – 70°
Genmaicha : 90° – 100°
Hojicha : 90° – 100°
Bancha : 90° – 100°

Je kookt het water en laat het water dan afkoelen tot de juiste temperatuur
voor de thee van je voorkeur.
Je giet het gekookte water in de theepot en in de kopjes die je gaat gebruiken.
Nadien giet je het water uit de pot weg,
en het water van de kopjes doe je op de theebladeren in de pot gieten.

 

Voordeel van het zo te doen :

afkoeling van het gekookte water
verwarmen van theepot en kopjes
juiste hoeveelheid water voor het aantal kopjes

Infusietijd

Als standaard kan je de volgende tijden nemen

Eerste infusie

Gyokuro : 3 minuten
Sencha : 1 minuut
Genmaicha : 2 minuten
Hojicha : 2 minuten
Bancha : 2 minuten

Tweede infusie

Gyokuro : 3 minuten
Sencha : 1/2 minuut
Genmaicha : 2 minuten
Hojicha : 2 minuten
Bancha : 2 minuten

Derde infusie

Gyokuro : 3 minuten
De andere soorten, daar maken ze in Japan gewoonlijk geen 3de infusie van.

Winkel Welzijnenontspanning Sluiten